Tokmannilta myyntiin kierrätetyistä muovipulloista valmistettu vaate- ja asustemallisto

Suomen suurin halpakauppaketju Tokmanni on tuonut myyntiin kansainvälisen Trashcode-brändin vaate- ja asustemalliston, jonka tuotteiden valmistuksessa on käytetty kierrätettyjä PET-muovipulloja. Kiertotaloutta edistävän brändin uutuustuotteiden toimitusketjuun voi tutustua erittäin helposti verkossa. Tokmanni hyödyntää 12-osaista uutuusmallistoa myös Aalto-yliopiston johtamassa FINIX-tutkimushankkeessa. 

Ajattoman selkeä Trashcode-mallisto sisältää kaksi t-paitaa, tunikaa, jakkua, sifonkihuivia ja kangaskassia sekä kahdet leveälahkeiset housut. Mustaa, valkoista sekä eläinkuosia toistavan malliston tuotteiden avulla on helppo luoda ja yhdistellä tyylikkäitä asukokonaisuuksia niin muodollisiin kuin rentoihinkin tilaisuuksiin.

Trashcoden GRS-sertifioitujen tuotteiden polyesteri on valmistettu suurelta osin kierrätetyistä PET-muovipulloista. Uutuusmallistossa yhteen jakkuun on käytetty 15, housuihin 12 ja tunikaan 11 muovipulloa. Jokaiseen T-paitaan, huiviin ja laukkuun muovipulloja on käytetty kuusi kappaletta. 

Kierrätysmuovipulloista tehdään ensin hiutaleita ja myöhemmin kuitua, lankaa ja kangasta. Trashcoden mukaan tällä menetelmällä valmistetun kierrätyspolyesterin tuotanto kuluttaa 70 % vähemmän energiaa, 75 % vähemmän hiilidioksidia ja 86 % vähemmän vettä kuin tavallisen polyesterin tuotanto.
 

– Tuotteisiin ja niiden toimitusketjun läpinäkyvyyteen liittyvät asiat herättävät yhä enemmän kiinnostusta kuluttajissa. Me Tokmannilla haluamme vastata asiakkaidemme toiveisiin ja tuoda yhä vastuullisempia valintoja kaikkien ulottuville. Kiertotaloutta tukevan ja toimitusketjua verkossa avaavan Trashcoden uutuusmallisto on yksi mielenkiintoinen esimerkki tästä, Tokmannin pukeutumisen ostoryhmäpäällikkö Timo Karanko toteaa. 

Trashcode-malliston tuotteiden kankaat ovat muovipulloista ja polyesterikangasjätteistä tekstiilejä valmistavan Waste2Wearin käsialaa. Malliston tuotteet on valmistettu BSCI-auditoiduissa tehtaissa: t-paidat Intiassa ja muut tuotteet Kiinassa.

Mahdollisimman hyvän istuvuuden takaamiseksi ja suomalaisten asiakkaiden mieltymyksiin vastaamiseksi uutuusmalliston vaatteet on suunniteltu ja mitoitettu yhteistyössä Tokmannin pukeutumisen ammattilaisten kanssa. Vaatteita on saatavilla ko’oissa S–XL, ja asusteet ovat yhden koon tuotteita. Uutuudet saapuivat myyntiin Tokmannin noin 180 myymälään ja verkkokauppaan huhtikuun puolivälissä. 

Trashcode-tuotteiden taustoja avataan verkossa 

Asiakkaat voivat tutustua Tokmannilla myytävien Trashcode-tuotteiden alkuperää ja ympäristövaikutuksia koskeviin tietoihin Waste2Wearin verkkosivuilla. Verkkosivuille pääsee erittäin kätevästi sekä Tokmannin verkkokaupasta osoitteesta tokmanni.fi/trashcode että skannaamalla jokaisen tuotteen riippulapussa oleva QR-koodi älypuhelimella tai muulla mobiililaitteella. 

Waste2Wear hyödyntää lohkoketjuteknologiaa (Blockchain technology) ja tarjoaa siten luotettavia todisteita Trashcode-tuotteiden taustoista.

– Verkossa voi tutustua esimerkiksi kierrätyspolyesterin valmistusprosessiin ja todistuksiin tuotteiden ympäristövaikutuksista. Uskomme, että tämä mahdollisuus tutustua Trashcoden tuotteisiin kiinnostaa asiakkaitamme ja lisää osaltaan avoimuutta ja jäljitettävyyttä,Karanko kertoo. 

Tokmanni mukana FINIX-hankkeessa Trashcoden avulla

Tokmanni testaa ja kehittää Trashcode-malliston avulla Aalto-yliopiston johtamassa FINIX-tutkimushankkeessa kehitettävää elinkaaritiedon hallintasovellusta. Tokmanni syöttää tutkimushankkeessa kehitettävään sovellukseen tietoa esimerkiksi malliston vaatteiden valmistusmateriaaleista ja alkuperästä, vaatteissa käytetyistä kemikaaleista sekä vaatteisiin liittyvistä työoloista. Näin tekstiilien hankintaketjujen jäljitettävyys kasvaa, mikä on edellytys niiden vastuullisuuden kehittämiselle. 

Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama monitieteinen FINIX-tutkimushanke tähtää systeemiseen muutokseen tekstiilialalla. Systeeminen muutos tarkoittaa sitä, että koko alan toimintalogiikka muuttuu: liiketoimintamallit, käytettävät materiaalit, tapamme ostaa ja kierrättää vaatteita. Muutosta tukee digitaalisuus. 

– Pidämme FINIX-tutkimushankkeeseen liittyvää yhteistyötämme Aalto-yliopiston kanssa erittäin mielenkiintoisena ja tärkeänä. Tokmanni on yksi suurimmista pukeutumisen tuotteiden myyjistä Suomessa, ja meillä on erinomainen mahdollisuus tarjota tutkimushankkeen kannalta merkittävää tietoa ja olla mukana kehittämässä tekstiilialan vastuullisuutta, Karanko kertoo.


Trashcode-uutuustuotteet ovat tutustumistarjouksessa (-20 % Tokmannin normaalihinnoista) valikoiduissa Tokmanni-myymälöissä ja verkkokaupassa tokmanni.fi/trashcode maanantaista sunnuntaihin 19.–25.4.2021.


Tietoa Tokmannilla myytävästä Trashcode-mallistosta löytyy suomeksi esimerkiksi Tokmannin verkkosivuilta tokmanni.fi/trashcode. FINIX-hankkeesta kerrotaan suomeksi esimerkiksi Tokmannin verkkosivuilla tokmanni.fi/finix ja englanniksi esimerkiksi hankkeen verkkosivuilla finix.aalto.fi. 


Lue lisää Tokmannin vastuullisuustyöstä osoitteessa ir.tokmanni.fi/vastuullisuus.
 
 
Trashcode-mallisto Tokmannilla: 

Valikoima ja materiaalit: 
– Eri värivaihtoehdot mukaan lukien 12 tuotetta: kaksi t-paitaa, tunikaa, jakkua, sifonkihuivia ja kangaskassia sekä kahdet leveälahkeiset housut 
– Handout tuotteiden tarkemmista tiedoista on saatavilla liitteenä. 

Hinnat: 
– Vaatteet 12,95–39,95 €/kpl  
– Asusteet 9,99 €/kpl 

Koot: 
– Vaatteita on saatavilla ko’oissa S–XL. 

Saatavuus: 
– Malliston tuotteet saapuivat myyntiin huhtikuun puolivälissä. 
– Malliston tuotteita on myynnissä noin 180 Tokmanni-myymälässä ja Tokmannin verkkokaupassa osoitteessa tokmanni.fi/trashcode.